Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000

Víz világnapi iskolai roadshow - Játékos ismeretterjesztés a győri Kölcsey Ferenc Általános Iskolában

isklai roadshow
A Víz Világnapja alkalmából a győri Hild iskolával és a Pannon-Víz Zrt-vel karöltve idén is megszerveztük a Víz világnapi iskolai roadshow-t melynek keretein belül 2024. március 18-22 között minden nap egy, a működési területünkön található iskolába látogattunk el.
2024. március 20-án a győri Kölcsey Ferenc általános iskola fogadott bennünket, ahol a helyi tornateremben standokat alakítottunk ki, melyen keresztül bemutattuk a gyerekeknek a vízzel kapcsolatos ismereteket.
Igazgatóságunk az általános ismertetésen túl, a IV és V. osztályos gyerekeknek 1-1 órás előadást tartott egy külön teremben. A víz kémiai és fizikai tulajdonságai bonyolultak, soktényezősek, ezért az általános iskolás gyerekeknek ezek nehezen érthetőek. Az Ő számukra csak játékosan lehet felfoghatóvá és átláthatóvá tenni az összefüggéseket. Ennek érdekében gyakorlatban mutattuk be a víz körforgását, többek között, hogy az esőcsepp hogyan jut el a poharunkba. Ehhez olyan eszközöket alkalmaztunk, amelyeket ők is ismernek és otthonukban is megtalálhatóak. Például a felhő illusztrációjához borotva habot és ételszínezéket használtunk fel, de előkerült a szappanbuborék fúvó, szívószál, pohár, bors, mosogatószer, lufi, stb.
Ezen kívül a párolgás, szivornya működtetése, szivattyúzás, szivárgás bemutatása is sorra került, természetesen gyereknyelven.
A gyerekek aktívak voltak, a kísérletet kollégánk útmutatása alapján élvezettel hajtották végre.
Örömünkre szolgált, hogy olyan gyerekeknek tarthattunk foglalkozást, akik ezt jutalomként kapták a korábbi iskolai szereplésükért.