Hajózás

Hajóút fenntartás

Folyam- és tószabályozási feladatkörében az ÉDUVIZIG részére kiemelt feladatot jelent a Dunán, mint nemzetközi víziúton a megfelelő paraméterű hajóút biztosítása, kitűzése. Az előírások szerinti hajóút paraméterek eléréséhez műszaki beavatkozások elvégzése, szabályozási művek építése, karbantartása és végső esetben gázlókotrások végrehajtása szükséges. A hajóút kitűzési tevékenységet 2 db munkahajó végzi, melyek az igazgatóságunk tulajdonában vannak. A közel 30 éves hajók (Atlasz II., Kitűző IX.) jó karban tartása, üzemképességük biztosítása, üzemi kikötő fenntartás, kitűző anyagok gyártása, pótlása, műhelytevékenység a kitűzési tevékenység szerves részét képezi. Az ÉDUVIZIG üzemi kikötője és hajózási telephelye Gönyűn, a Duna mellékágán üzemel. A kitűzési feladatok támogatására 2020. évben EU forrásból üzembe helyezésre került a VIDRA gyorsjáratú hajó, mellyel lehetővé vált a hajózási balesetek, bójaelsodródások felderítése, gyors reagálása és egyéb feladatok rugalmas elvégzése.

Igazgatóságunk működési területén a Duna folyam Rajka-Szob 1811-1708 fkm szakasza VI/b osztályú nemzetközi víziút és egyben határfolyó Szlovákiával. A két ország megosztva és közösen végzi a hajóút fenntartási tervezési és operatív  feladatokat. Az úszó és parti jelek állapota kielégítő. Problémát jelentenek az 1734 fkm és az 1711 fkm térségében elhelyezkedő sziklás gázlók, továbbá a mozgó medrű szakaszon a 1791 - 1797 fkm térsége. A medermérések egysugaras technológiával és a CEF FAIRway Danube projektben beszerzett multibeam rendszerű GARDA mérőhajóval történnek, önálló folyami mérőcsoporttal.

A Mosoni-Duna, Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőre eső szakasza (0-2 fkm között) VI/B, míg a 2-14 fkm szakasza III. osztályú víziút. A hajóút kitűzése úszó jelekkel megfelelő, a jóváhagyott 2006. évi kitűzési terv alapján történik. Problémát jelent, hogy kisvíznél nehezen közlekedhető a 2 fkm-nél lévő Farkasúsztatói gázló miatt. A torkolati műtárgy üzembe helyezése jelentős változásokat fog hozni a hajóközlekedési lehetőségekben.

A Fertő-tó II. osztályú vízút. A hajóút kitűzés megfelelő, a jóváhagyott 2012. évi kitűzési terv alapján történik.

 

Folyami medermérés

Igazgatóságunk a hajóút fenntartással, mederkezeléssel kapcsolatos feladatok biztosítása és egyéb ágazati megbízások végrehajtása érdekében folyami mérőcsoportot hozott létre 2019. évben. A csoport egysugaras és multibeam rendszerű mederméréseket végez, ez utóbbit az egyik legkorszerűbb technológiával felszerelt GARDA mérőhajóval.

 

Fertő-tó kitűzési terv

_Ferto-to kituzesi_terv 2012.pdf

Duna 1811-1708 szakaszának 2020 évi jóváhagyott kitűzési terve

Duna kituzesi terv 2020 v2020oktober.pdf

Hajóútszűkületek és gázlók