Vadlúdsokadalom – fesztivál az Öreg-tó partján

2018-ban 18. alkalommal szervezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalom elnevezésű rendezvényt. Az esemény minden évben november utolsó szombati napján a tatai Öreg-tó partjára invitálja a természetkedvelőket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoportja. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal közösen megrendezésre kerülő országos természetvédelmi fesztivál a természet és a természetbarátok ünnepe.

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

Egyszerre több helyszínen zajlottak a programok az Öreg-tó partján, így az kilátogatók megtalálhatták az érdeklődési körüknek megfelelő előadást, rendezvényt vagy játékos bemutatókat.

Igazgatóságunk részéről Molnár András tatai szakaszmérnök tartott közös előadást Csaba Attilával az Envirotis Holding munkatársával. Csaba Attila előadásában a tavak kialakulásáról, életéről és elmúlásáról beszélt, míg Molnár András a Tatai Öreg-tó jelenlegi működtetéséről, vízszint szabályzásáról és társadalmi, gazdasági hasznosításáról. Előadásukban látványos módon, kvíz jelleggel ismertették meg a nagy tó mindennapjait és jellemzőbb adatait.

A Tatai Öreg-tó Magyarország legöregebb mesterséges, völgyzárógátas tava, mely Mikoviny Sámuel tervei és irányítása alakult ki 1747-ben. Területe üzemvízszinten 220 hektár, amelyhez 4.340.000 m3 víztömeg tartozik. Völgyzárógátjának hossza 534 méter, melyben található négy zsilip, egy vár, malom, étterem és néhány lakóház is. A tó használatai közül a teljesség igénye nélkül bemutatásra került az árvízvédelem, a természetvédelem, a halgazdálkodás, a vízi sportok és a rekreáció.

A tó üzemrendjében a legmeghatározóbb igények alapján a vízszintszabályozás négy időszakra osztható, ilyen a „nyári”, a „liba”, a „halas” és a „jeges” üzemmód. A tó üzemrendjének kereteit az érvényben lévő vízjogi üzemelési engedély szabályozza.

További információ: www.vadludsokadalom.hu