Településsoros Online tájékoztató rendezvény

2016. január elsejétől, az önkormányzatok jegyzői részére új adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a 379/2015 (XII.08.) kormányrendelet, mely Magyarország települési szennyvíz-elvezetési és -tisztítási helyzetét nyilvántartó Településsoros Jegyzékről és Tájékoztató Jegyzékről, valamint a szennyvíz-elvezetési agglomerációk lehatárolásáról szól. Az adatszolgáltatás a települések egyedi szennyvízkezelésének és szennyvizes beruházásainak felmérésére szolgál.

A 2017. évről szóló adatszolgáltatást már a tavalyi évben is a Településsoros Online (TS Online) felületen tehették meg az arra kötelezettek.  A 2018. évi tapasztalatok szerint számos problémát okozott a kitöltőknek a szakmai háttér hiánya, valamint az új rendszer használatának informatikai, technikai sajátosságai. Ezért a vízügyi ágazat – a Belügyminisztérium engedélyével és támogatásával -arra az álláspontra jutott, hogy szükséges egy, a TSOnline rendszer működésével és kitöltésével kapcsolatos országos szintű tájékoztató/interaktív bemutató megtartása az adatszolgáltatók minél szélesebb körben történő megkeresésével.

Ennek eredményeként Igazgatóságunkhoz tartozó két megye székhelyén, február hónapban megtartásra kerültek a tájékoztató rendezvények a Megyei Kormányhivatalok bevonásával. Mindegyik rendezvényen két előadás hangzott el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság részéről Rajz Renáta az adatszolgáltatás fontosságáról, az adatszolgáltatást előíró, valamint azt megalapozó, sokrétű jogszabályi háttérről tartott előadást, mely megtalálható az OVF honlapján: http://www.ovf.hu/hu/hirek-ovf/segitseg-az-onkormanyzatoknak-tsonlilne

Ezt követően az ÉDUVIZIG képviselője az adatszolgáltatás eddigi tapasztalatairól, az online felület kitöltéséről, az abban beépített kommunikációs lehetőségekről, az adattartalom elvárásairól tartotta meg előadását 2019. február 12-én Győr-Moson-Sopron megyét illetően Győrben a Megyei Kormányhivatal dísztermében.

2019. február 13-án Tatabányán, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, II. konferenciatermében került megrendezésre a második tájékoztató rendezvény.

Mindkét előadás anyaga alább letölthető.