Sikeresen befejeződött a Nicki duzzasztómű rekonstrukciója

A „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” (KEHOP-1.4.0-15-2015-00002) tárgyú európai uniós beruházás keretében 2020 augusztusában fejeztük be a Nicki duzzasztómű felújítási munkálatait.

A műtárgy funkciója, hogy a Rába duzzasztásával a duzzasztómű felvízéből kiágazó Kis-Rába öntöző főcsatornába gravitációs úton juttassuk el az öntözővizet, hiszen a főcsatorna a Kis-Rába öntözőrendszeren keresztül biztosítja a Dél-Hanság és a Rábaköz területeit behálózó csatornák vízellátását. Az öntözőrendszer alkalmas az öntözésen kívül egyéb - ökológiai, természetvédelmi, ipari - vízigények kielégítésére is.

A duzzasztúmű -  ideiglenes elzárások kiépítése mellett - három, duzzasztási funkciójú nyílásában RUBENA típusú, cseh gyártmányú azonos méretű, 23,45 m nyílásszélességű, 1,83 m maximális üzemi magasságú és 10 mm anyagvastagságú tömlős gátat helyeztek el. A gát rugalmas része a „gumitömlő”, mely anyagának  magját két réteg szintetikus poliészter szál alkotja, ez biztosítja a tömlőtől elvárt szilárdságot és teszi lehetővé  hogy tönkremenetel nélkül felvegye az üzemszerű működés során fellépő erőhatásokat. A speciális típusú szintetikus gumi biztosítja, hogy a tömlő kellőképpen kopásálló valamint ellenálló legyen a napsütéssel, az ózonnal és a hőmérsékletingadozásokkal szemben. Az 1-es nyílás alvizi oldalán a Pletschinger pad alatti vasbeton cölöpökről a kiviteli munka folyamán kiderült, hogy azok bauxit betonból készültek, és az eddigi élettartamuk alatt erőteljesen rongálódtak, így szükségessé vált e cölöpök komplex cseréje. Ennek megfelelően új vasbeton cölöpök beépítésével verési technológiával készült el az alapozási munka. A Pfletschinger pad komplex új betonszerkezetet és faburkolatot kapott.

A felújítás során a tömlős gátak új rendszerű ideiglenes elzárással lettek ellátva. A korszerű berendezés segítségével az eddigi több napos beépítési és bontási idők 2-3 órára csökkenhetnek.

Elkészültek a Kis-Rába beeresztő zsilip komplex felújítási munkái is. A zsilip elzárószerkezetei korszerű AUMA típusú hajtóműveket kaptak, helyi és távműködtetési lehetőséggel kiépítve.

A Nicki vezérlő épületbe új számítógépes üzemirányítási rendszert szereltek be, melyhez optikai hálózat biztosítja az adatok áramlását a telephelyen belül, valamint az energiaellátás a fogyasztásmérés is korszerűsödött a telephelyen. Felújították a komplex gépházi 0,4kV-os elosztót és a hídvilágítást is. Tartalék áramforrásként egy új korszerű áramfejlesztőt telepítettek.

A Rába folyó medrében a felvízi oldalon végzett kotrás során 9.800 m3 mennyiségű anyagot kotortak ki, melyből a Kis-Rába II-es ágának feltöltése valósult meg.