Sajtónyilvános mobilfal állítási gyakorlat Táton

A KEOP- 2.1.1/2F/09-2009-0005 sz. „Tát, Kenyérmezei-és Únyi patak visszatöltésezése” projekt keretében a 01.01. Esztergom-Tát árvízvédelmi szakasz táti gátőrjárásában, Tát település Tátika téren lévő út keresztezésében épült meg a kulisszanyílás 2014-ben a Tát, Tokod, Tokodaltáró települések védelmére megvalósult új védvonal részeként. A műszaki átadás során mobilfallal megtörtént a nyílás beépítése. A rendszer üzemszerű működésének ellenőrzéséhez továbbá a kezelő személyzet gyakorlatozásához szükség volt egy beépítési próba elvégzésére, melyet sajtónyilvános esemény keretében az azóta eltelt öt esztendő évfordulójára szervezett igazgatóságunk 2019. október 1-én Táton az Únyi patak önkormányzati közúti hídnál.

A rendezvényt Turi Lajos Tát polgármestere nyitotta meg, majd Bokor Barna főmérnök beszélt a forgalmazó Snart Kft. képviseletében a felépített EKO-SYSTEM mobil árvízvédelmi rendszerről és annak gyakorlati tapasztalatairól. A rendezvény végén Németh József ÉDUVIZIG igazgató tartott szakmai tájékoztatót az egybegyűlteknek.

A 2014-ben elkészült árvízvédelmi védvonal építése során a meglévő út keresztezésében létesült a 7,75 m széles kulisszanyílás támfalak között. A keresztezéssel együtt történt meg az optikai kábel védelembe helyezése és a hozzá tartozó akna felmagasítása.

A próba során 0,80 m magasságú mobil árvízvédelmi falat építettek be a kulisszanyílásba, melynek teljes szélessége: 7,75 m.  A mobil elzárás fő elemei a 2 db közbenső oszlop, 12 db betétgerenda és 6 db leszorító elem. Ezek tárolása kalodázva történik igazgatóságunk telephelyén. A helyszínre szállított elemek beépítése általában egy irányító és 2 fizikai dolgozó segítségével hozzávetőlegesen 1 óra leforgása alatt lehetséges. A mobil árvízvédelmi fal felszerelése, azaz a kulisszanyílás bezárása III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelését követően szükséges, amennyiben az árvíz tetőzése az esztergomi vízmércén mért 765 cm vagy azt meghaladó szinten várható. Ekkor a rendszer tartozékait a beépítés helyszínére kell szállítani és gondos őrzés mellett addig kell a helyszínen tárolni, amíg a vízügyi igazgatóság védelemvezetője annak beépítését el nem rendeli. A beépítés elrendelését követően az út lezárása mellett a gyártói utasítások betartásával kell az elemeket a helyükre beépíteni. Kiépített elzárás esetén az út forgalmát el kell terelni a személyforgalom megszűnése mellett. A gyakorlat ideje alatt az úton közlekedők megértését utólag is köszöni az igazgatóság!

Igazgatóságunk által üzemeltetett ideiglenesen elzárható kulisszanyílás és a kapcsolódó földmű egy rendszert alkotva Tát település, illetve a mentett oldalon alacsonyan fekvő mögöttes térrészek biztonságát egyaránt szolgája.