Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója

A projekt bemutatásainfoblokk_KA2

Melyek azok a "nagyműtárgyak"

Magyarország „az egyes kiemelt jelentőségű vízilétesítmények rendszeres műszaki megfigyeléséről” szóló 97/2007. (XII. 23.) KvVM rendeletben kijelölte a legfontosabb térségi vízszétosztó és árvízvédelmi nagyműtárgyait és ellenőrzési rendjüket. Az állami kezelésben lévő, területileg illetékes vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett vízépítési nagyműtárgyak jelentős részénél elengedhetetlen a felülvizsgálat alapján meghatározott, gazdaságosabb üzemeltetést szolgáló fejlesztések és rekonstrukciós beruházások megkezdése.

Ezen műtárgyak közé tartoznak: folyami vízlépcsők; hajózható csatornák és műtárgyaik; hullámtéri tározók műtárgyai; vízkivételi műtárgyak;

A jogszabály megjelenése óta további nagyműtárgyak kerültek átadásra (VTT árapasztó tározók, illetve komplex vízilétesítmények), amelyeknek a létesítményellenőrzési rendszerbe történő integrálása szükséges, a 97/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet fejlesztésével.

A nyilvántartott műtárgyak költségvetési forrásokból és EU forrásokból épültek, jelentős térségi szerepük miatt (árvízvédelem, öntözővíz biztosítás, energiatermelés, hajózás, ivóvíz biztosítás, rekreációs vízfelületek biztosítása, stb.) az állam vállalta működtetésüket, így szavatolnia kell biztonságos üzemeltetésüket és fenntartásukat. Ezen műtárgyak biztonságos, károkozás-mentes üzemszerű működésének és szükséges helyreállításának érdekében átfogó fejlesztést és rekonstrukciót kell végrehajtani.

A projekt célja

A projekt fő célja az érintett – vízügyi igazgatósági kezelésben lévő - nagyműtárgyak átfogó rekonstrukciója (betonszerkezetek, acélszerkezetek, elektromos-, és gépészeti berendezések), mely révén biztosítható a műtárgyak biztonságos, károkozás-mentes üzemszerű működése és fenntartása, valamint a vízgazdálkodási rendszer hatékonyabb és gazdaságosabb működtetése, melyek érdekében a szükséges fejlesztési feladatokat el kell végezni.

Az üzemszerű működés biztosítását szolgáló fejlesztési és rekonstrukciós munkák elmaradása esetén veszélybe kerülnek a vízgyűjtő gazdálkodási terv és az árvízi kockázati térképezés projektben megfogalmazott célok végrehajtása, mivel ezek a művek alapvetően befolyásolják Magyarország vízgazdálkodását, így az állapotuk javításához szükséges munkálatok időszerű teljesítése is kiemelkedő jelentőségű.

A támogatás összege/intenzitása: 13.171.128.349 HUF/100%

A projekt kezdete:                           2016.09.30.                         

A projekt befejezése:                      2021.10.31.       

                                                                     http://nagymutargy.ovf.hu/

hazai_nemzetk_zi: