Megkezdődött a másodrendű védvonalak kiépítése a Rába-völgy projekt keretében

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium beruházásában valósul meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében a „Rába-völgy projekt, a térség árvízvédelmének kiépítése”(KEHOP-1.4.0-15-2016-00018) tárgyú európai uniós projekt. A 3,590 milliárd Ft összköltségű beruházás legfőbb célja, hogy komplex árvízvédelmi fejlesztésekkel javítsa a Rába völgyében élők épített és természeti környezetének árvízvédelmi biztonságát. A kivitelezés két projektelemmel valósul meg: az egyik a NYUDUVIZIG területén Szentgotthárd és Sárvár közötti folyószakasz árvízvédelmi fejlesztése I. ütem, a másik pedig az ÉDUVIZIG területén pedig a Sárvár alatti folyószakasz árvízvédelmi fejlesztése I. ütem.

2020 júniusában a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. megkezdte a nagyvízi levezető vápa és árvízi levezető sáv kiépítését Pápoc térségében, illetve Pápoc, Ostffyasszonyfa és Kenyeri településeken a másodrendű védművek kiépítését. Itt jelenleg a humuszolási munkálatok és az építési földanyag beszállítása folyik.

A fejlesztés javítja majd a Rába árvízlevezető képességét az ökológiai szempontokat is figyelembe véve.

A teljes projekt, - melynek befejezése 2021 tavaszára várható - az érintett települések esetében az árvizi kockázat csökkentésének köszönhetően a térség gazdasági-társadalmi fejlődése is felélénkülhet, hiszen az árvízvédelmi biztonság megléte egyaránt kedvez a turisztikai, gazdasági és egyéb településfejlesztési szempontoknak.

További információ: http://rabavolgyarvizved.ovf.hu/ oldalon.