Lezárult a REBEN projekt

A Fertő tó amellett, hogy fontos megélhetési forrást és kikapcsolódási lehetőséget jelent az emberek számára, egyben életteret is biztosít számos növény- és állatfajnak a vízfelszín alatt és felett egyaránt. A tó jó vízminőségének és kémiai állapotának biztosításához azonban határon átnyúló összefogás szükséges.

Ennek érdekében Burgenland Tartományi Hivatal és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a "REBEN" (Reed Belt Neusiedl/Fertő - Joint Approach for Ensuring the Water Quality of Lake Neusiedl/Fertő) ATHU53 projekt keretében közös célul tűzte ki egy olyan hosszú távú, integratív koncepció kidolgozását, amely a Fertő tó vízminőségének védelmét és biztosítását szolgálja. A 2017. január 1-én indult projekt az INTERREG V-A AT-HU Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósult meg.

A projekt a végéhez ért 2020. december 15-én került sor a Burgenlandi Tartományi Kormányhivatal szervezésében a REBEN projekt zárókonferenciára. A járványügyi helyzetre való tekintettel az eseményt online felületen tartották meg. Burgenland részéről Heinrich Dorner tartományi tanácsos köszöntő szavait követően a Vezető Partner képviseletében Gerald Hüller szakcsoportvezető szakmai felvezetésével kezdődött a konferencia. A magyar Fél részéről Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke osztotta meg inspiráló gondolatait a tavi kutatás-fejlesztés és nemzetközi együttműködés jelentőségével és jövőbeni finanszírozhatóságával kapcsolatban.

A vízügyi és természetvédelmi szakigazgatási, oktatói-kutatói, tervezői és további szakmai szervezetek képviselőinek mintegy 42 fős részvétele mellett zajlott konferencia során az osztrák DWS Hydroökologie GmbH tervező szervezet és a vele szorosan közreműködő magyar és osztrák szakértők három részre tagolva ismertették a projektben összegzett ismereteket, ill. eredményeket. Az első részben a megalapozó tavi tapasztalatok megosztására került sor a tavi hidrodinamika, külső szennyezések visszatartása és monitorozása, valamint a belső vízcsere javítása és a nádkezelés terén. A második szakaszban a konkrét mérési és mintavételezési ill. modellezési eredmények, majd a harmadik részben a javasolt intézkedések és a megvalósítás felelősségi körök szerinti bemutatására került sor. Az ÉDUVIZIG képviseletében Sütheő László műszaki igazgatóhelyettes foglalta össze a projekt eredményeit, míg a Burgenlandi Tartományi Kormányhivatal részéről Christian L. Sailer főcsoportvezető zárta a rendezvényt.

A közös kutatásokról szóló előadások egységes prezentáció formájában, két nyelvű szinkrontolmácsolás biztosításával zajlottak. Az osztrák Vezető Partner és a magyar Projektpartner munkája a közös tavi vízminőség-védelmi kezelési terv megalkotásával azonban nem zárult le, a Felek szakértői a szakmai munkát tovább folytatják a határvízi együttműködésben: fontos javaslatokat terjesztenek elő a szakmai döntéshozatal ill. a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság számára. A számos intézkedési javaslat között fontos jövőbeni lehetőségként jelenik meg a magyar-osztrák teljes tórészre kiterjedő, egységes módszertanú, tér- és időbeni felbontású, ill. műszerezettségű nádminősítés és nádas osztályozás előkészítése és megvalósítása.

 

További információ: www.interreg-athu.eu/reben honlapon.