Innovációs Díj nyertesei

Igazgatóságunk immár 4. alkalommal ítélt oda Innovációs Díjat saját munkatársainak, mely olyan jelentős innovációs megoldásért jár, mely az igazgatóság valamely munkafolyamatának  fejlesztésére irányul nagyfokú hatékonyság elérésével.

Az első helyért járó díjat Albrecht Gergely területi felügyelő (Szigetközi Szakaszmérnökség) vehette át „Nehezen megközelíthető területek gyomfertőzöttségének visszaszorítása saját tulajdonban lévő permetezőgéppel”  című javaslatáért.

Az igazgatóság részére az igényeknek megfelelően, egyénileg elkészített permetezőgéppel a működési területen megoldhatóvá válik a kövezett rézsűk, kőszórások, az invazív kétszikű gyomfajokkal fertőzött védősávok és előterek, valamint a csatornák medreiben vízfelszínre felnövő vízi növényzet hatékony vegyszeres kezelése. Előnye, hogy az eddig nehezen megközelíthető területeken is megtörténhet a kezelés méghozzá külső vállalkozó bevonása nélkül, költséghatékonyan.

A második helyezést Horváthné Hangya Katalin kirendeltség irányító (Fertő tavi Hidrometeorológiai Állomás) és Keserü Balázs vízminőség-védelmi referens (Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály) közös javaslata kapta a Fertő tavi Hidrometeorológiai Állomás vízanalitikai laborjának fejlesztésére.

Akkreditálást nem igényló Minőségirányítási Rendszer bevezetésével nagyban növelhető a labor által szolgáltatott vízanalitikai eredmények pontossága, megbízhatósága. Jelentősen lecsökkenthető lesz a véletlen hibák lehetősége, továbbá lehetővé teszi az esetleges hibák korai felismerhetőségét, visszakereshetőségét és az azokra megfelelő válaszadást, illetve korrigálást. Továbbá a bennük rejlő kockázatok, ismétlődésük lehetőségének minimalizálását. Az Új analitikai módszerek (gyorstesztek, fotometrián alapulók) bevezetésével növekszik a laborkapacitás a vizsgálható minták számában, továbbá csökken a vegyszerigény, ezáltal a veszélyes hulladék ártalmatlanítási költsége is.

A pályázaton harmadik helyezést ért el Szabó Ervin területi felügyelő (Nick, Rábai Szakaszmérnökség) „Fűtésszabályozás energiamegtakarító átalakítása” tárgyú pályázatával, melynek célja, hogy a Nicken lévő „A” épület gázfelhasználása csökken azáltal, hogy a védelmi központ és a szolgálati lakás fűtését külön vezérléssel oldjuk meg a vezérlőkészülékek cseréjével. A két épületrészben elhelyezett helyiségtermosztáttal az épületrész alaphőmérséklete beállítható lesz 0,5 C°-os pontossággal. Emellett növekszik a kazánok és a szivattyúk élettartama a kevesebb üzemóra miatt.

Ezúton is köszönjük a kollégák színvonalas teljesítményét és gratulálunk az elismerésekhez!