Idén a vízügy is csatlakozott a Biztonság Hetéhez

Az idei évben a vízügyi ágazat, így igazgatóságunk is csatlakozott a MABISZ kezdeményezésére elindult Biztonság Hete tematikus programhéthez. A rendezvénysorozat 2019-ben már harmadik alkalommal jelentkezett, kapcsolódva a szeptember 20-i biztosítási világnaphoz, valamint a 21-i nemzetközi EDWARD Day-hez (European Day Without A Road Death – Európai Nap Közúti Áldozat Nélkül).

Az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által megrendezett Biztonság Hetére idén országosan szeptember 23-28. között került sor. Az országos programsorozat megnyitóját szeptember 23-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezték meg. Az ezt követő országjáró rendezvény minden megyében várta a 9-14 éves korosztály tagjait, akik közül több tízezren találkozhattak a széleskörű együttműködés szereplőivel.

A Biztonság Hete rendezvénysorozat célja az volt, hogy a mindennapok biztonságát erősítse, amit nemcsak a közlekedési balesetek és egyéb sérülések megelőzése révén szolgál, hanem a biztonságot igen tágan értelmezve más területeken is értéket teremt.

Ennek jegyében a Biztonság Hete közlekedésbiztonsági fókusszal zajlott (kiemelten a kerékpáros közlekedési kultúra, valamint az új típusú kétkerekű közlekedési eszközökkel kapcsolatos kérdések), de az együttműködők közreműködése révén és tevékenységük bemutatásával nagyon sok más szempontból is erősíteni kívánta a gyermekek és a családok biztonságát. Ezen a héten szó volt a közlekedésbiztonságról, helyes magatartási formákról, passzív biztonsági eszközökről, és azok alkalmazásáról, a katasztrófavédelem és a kutyás mentőszolgálatok révén mentési feladatokról, és tűzmegelőzésről, társterületként a foglalkoztatásban igen kiemelt munkavédelemről is. Hangsúlyt helyeztek a mindenkit érintő élelmiszerbiztonságra, a biztonságos ivóvíz fontosságára, és ha már a vízről van szó, árvízvédelemre is. A biztosítások mindezek kapcsán szóba kerültek, éppúgy, ahogy a vagyonbiztonsági kérdéseknél vagy akár a háztartási- és sportbalesetek megelőzése, kezelése kapcsán. Mindemellett a hulladékbiztonság, a biztonságos mobilhasználat, vagy az erdőtüzek megelőzése is napirenden volt.

A témahéten több tucat szervezet működött együtt és várta a helyszíni érdeklődőket, és a sajtó munkatársait is. A kezdeményezők vállalt célja és törekvése az is volt, hogy a Biztonság Hete, mint tematikus hét a közoktatás rendjében is helyet kapjon.

 

Igazgatóságunk működési területén 3 helyszínen volt jelen: 

Győr - 2019. 09. 25. 9.00-13.30, rendezvényhelyszín: Leier City Center, belső udvar. Győr, Hunyadi J. u. 14.

Esztergom - 2019.09.27. 13.00-16.00, rendezvényhelyszín: Esztergomi Vitéz János Német Nemzetiségű Általános Iskola

Tata - 2019.09.27. 9.00-12.00, rendezvényhelyszín: a Vértesszőlősi út és a Fáklya utca kereszteződésében található kerékpáros pihenőhelyen

Mindegyik helyszínünkön árvízvédelmi eszközeinkkel (homokzsák, karók, karóverő sulyok, fáklya, vízmérce) és a (nagy) árvizekről készült tablókkal, fotókkal valamint könyvekkel mutattuk be az árvízvédekezés főbb feladatait és jelentőségét - és így az emberi élet és tárgyi értékek védelmét és biztonságát.

 

Együttműködő partnerek

A több ezer gyermeket megszólító hatalmas összefogás résztvevői:

Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága

Rendőrség

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által működtetett Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Magyar Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt Pest Megyei szervezete

Közlekedéstudományi Intézet

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Magyar Autóklub

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Megyei Balesetmegelőzési Bizottságok

Országos Polgárőr Szövetség

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

FKF Nonprofit Zrt.

Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége

Közlekedéstudományi Egyesület

Bringaakadémia

Magyar Víziközmű Szövetség

Országos Vízügyi Főigazgatóság

ABUS Hungária Kft.

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége

Budapesti Közlekedési Központ

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Pénzügyminisztérium

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Magyar Biztosítók Szövetsége

továbbá a rendőrség, a katasztrófavédelem, és a polgárőrség kerületi/városi testületei, csatlakozó kerületi, megyei, települési önkormányzatok, önkéntesek sokasága – köztük számos biztosítási szakember.

Kiemelt szerep jut a programban résztvevő iskoláknak és pedagógusoknak, akik lehetővé teszik, hogy a diákok részt vegyenek a biztonságukat szolgáló rendezvényeken.

A hét záróeseményének már hagyományosan Újbuda Önkormányzata adott otthont a Bikás parkban szeptember 28-án.

 

https://www.youtube.com/channel/UCPzf22ufanEy1DP7Zj27F0A

https://www.youtube.com/watch?v=hBgn4AA4b1c