I. fokú ár-és belvízvédelmi készültség a győri régióban

 

Hidrológia

A Duna Bécsi medence feletti vízgyűjtőjén február első 3 napján területi átlagban 50-70 mm csapadék hullott (forrás: Vízjelző Szolgálat), túlnyomórészt eső formájában. A hegyekben az ilyenkor szokásoshoz képest kevés hó volt, ezért olvadásból nem keletkezett jelentős lefolyás. Február 5. reggelig az Inn-Salzach-Traun-Enns vízgyűjtőkön területi átlagban 15 mm körüli csapadék várható, máshol nem valószínű jelentős mennyiség. Február 5-től jelentős mértékben csökken a csapadékhajlam és az eső is egyre inkább havazásba vált át.

A Duna alsó-ausztriai szakaszán február 3-án megkezdődött az áradás, amely napközben intenzívvé vált. Kienstocknál február 4. kora reggelre 663 cm-rel tetőzés közeli helyzetbe került a folyó. A február 4. reggeli osztrák előrejelzés szerint ezen a napon a fenti értékek közelében még hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani, majd lassanként megkezdődik az apadás.

A Szlovák Fél tájékoztatása szerint a bősi erőművön átvezethető maximális vízhozam mellett február 4-én reggel Rajkánál is megkezdték az árhullám többlet átadását.

Igazgatóságunk területén Nagybajcsnál is felgyorsult az áradás. A szlovák vízmegosztás hatására az árhullám tetőzése itt késleltetve jelentkezik majd, melyre február 5-én napközben számítunk időben hosszan elnyúlóan, tetőzéskor a vízszint az 530 – 550 cm közötti tartományban várható. A Rába vízállása Győrnél február 4-én a délelőtti órákban haladja meg a 300 cm-t és tartósan felette marad. Tetőzésben a 430 – 450 cm-es tartományban várható a folyó vízszintje. Útlezárásokra ez idáig még nem került sor. Győrben a rakpart szintjét február 5-én elérheti a vízállás, de csak helyenként, részleges elöntésekre számítunk.

Komáromnál jelenlegi előrejelzés ismeretében nem fogja tartósan meghaladni az I. fokú készültségi szintet az árhullám. Esztergom térségében az árvízvédelmi készültség szintjét várhatóan nem éri el a Duna vízállása. Jelentősebb közútszakaszok lezárása, vagy hasonló intézkedések megtétele jelenleg nem szükséges. Összességében - amennyiben ezt a változó hidrológiai helyzet nem indokolja - ebben a megyében nem rendelünk el árvízvédelmi készültséget.

Részletesebb hidrológiai tájékoztató: www.eduvizig.hu/hírek

 

Árvízvédelem

A Duna folyón levonuló árhullámra, valamint a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel 2020. február 04-én az alábbi szakaszokra rendelt el I. fokú árvízvédelmi készültséget igazgatóságunk:

06:00 órától

a Dunaremete – Rajka árvízvédelmi szakasz Dunakiliti gátőrjárására

12:00 órától:

a Dunaremete - Rajka árvízvédelmi szakasz teljes hosszára

a Vének - Dunaremete árvízvédelmi szakasz teljes hosszára

a Vének - Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz bácsai gátőrjárására.

A vízállás a vízmegosztás mértéknek függvényében február 4-én a délelőtti – déli órákban érte el az I. fokú készültség szintjét (470 cm). A védekezést helyben irányító munkatársak a készültségnek megfelelően megszervezik a védekezési feladatokat, bejárják az érintett árvízvédelmi szakaszokat és a bejárás tapasztalatairól folyamatosan jelentést tesznek. A jelenlegi előrejelzés ismeretében az árhullám a Nagybajcsi szelvényben meg fogja közelíteni a II. fokú készültségi szintet, de azt jelentős mértékben nem fogja túllépni, ezért II. fokú készültség elrendelésére nem készülünk, amennyiben ezt a változó hidrológiai helyzet nem indokolja.

 

Belvízvédelem

A vízgyűjtőn lehullott csapadék valamint a kedvezőtlenül alakuló kül- és belvízállások miatt 2020. 02. 04-én 12:00 órától igazgatóságunk I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Szigetköz területére.

Munkatársaink folyamatosan járják a belvízvédelmi szakaszokat. Igazgatóságunk ellátja a megfelelő vízkormányzási feladatokat a területen található zsilipek megfelelő működtetésével annak érdekében, hogy a területet tehermentesítse az esetleges belvíztől. Szivattyútelepek beindítására még nincs szükség.

 

A fotók Győrben készültek a 2020.február 5-i délelőtti tetőzéskor: