Hajózásoktatási vetélkedőnek adott otthont Igazgatóságunk

Igazgatóságunk 2018. október 25-én a győri Kálóczy téri Árvízvédelmi Központjában adott helyet annak a játékos ismeretterjesztő vetélkedőnek, melyet a GREEN DANUBE projektben valósított meg az RSOE (Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület).

Az Európai Unió Duna Transznacionális programja keretében a Duna menti országokból származó szervezetek – köztük nemzetközi szervezetek, folyami bizottságok és nemzeti minisztériumok – fogtak össze a környezetbarát, biztonságos és kiegyensúlyozott közlekedési rendszerek támogatásáért.  A projekt fókuszában a hajózás környezetvédelmi vonatkozása, a „zöld” hajózás megerősítése áll.

Ennek egyik eszközeként a lakosság és különösen a fiatalok, gyerekek játékos ismeretterjesztésére az RSOE, mint a projekt egyik magyarországi partnere mobil környezetvédelmi információs központot hozott létre, amellyel belföldön és külföldön egyaránt játékra invitálja az érdeklődő iskolásokat. Győrben az ÉDUVIZIG adott teret a programnak közös játékra invitálva az iskolákat.

A programban 4 intézmény - az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Győri Tulipános Általános Iskola, a Kovács Margit Általános és Szakképző Iskola és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda - 6 fős csapatai mérték össze tudásukat is ügyességüket, miközben ismereteket szereztek a hajózásról, a Dunáról és ezzel kapcsolatban a környezetvédelem fontosságáról. Az „állomásokon” applikáción keresztül próbálhatták ki a memóriajátékot, kvízt és a "zöld hajózás" játékot, melyen keresztül virtuálisan gyakorolták az áruszállítást környezetvédelmi ismeretterjesztéssel. Árusimereti és hajózástörténeti/technikai feladatokat is kaptak, azonban kétségtelenül a hajószimulátor volt a legnépszerűbb.

Mindegyik csapat nagyon érdeklődő és ügyes volt, az első helyet végül a Prohászka iskola tanulói nyerték el.

Igazgatóságunk az elmúlt években számos rendezvényen keresztül is jó kapcsolatot épített ki iskolákkal és ezt a jövőben is folytatni kívánja, hiszen a gyerekek egy nagyon fontos célcsoport a vízügyi ágazat által képviselt feladatok, ismeretek és értékek átadására. Örömmel tapasztaltuk, hogy ezen az RSOE-vel szervezett közös programon is nagy lelkesedéssel vettek részt a jelentkezők.