Hableány hajómentési munkák: elismerést kaptak az ÉDUVIZIG dolgozók

A 2019. május 29-i budapesti Hableány hajótragédia utáni mentési munkálatokban több regionális vízügyi igazgatóság – köztük igazgatóságunk is – segítséget nyújtott. A feladatellátás során kiemelkedő teljesítményt tanúsított dolgozók elismerésben részesültek a Belügyminisztérium támogatásával.

Az elismeréseket a közelmúltban adta át Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 3 munkatársának: Bedő Zoltánné, Mariann vízminőség-védelmi ügyintéző elismerő oklevélbenCsabán István hajóvezető és Keserü Balázs vízminőség-védelmi referens elismerő oklevélben és "sodrony" emléktárgyban részesült.

2019. május 29-én 2105-kor a a Margit hídnál a Hableány termes személyhajóba hátulról belefutott a Viking Sigyn nevű hotelhajó és felborította. A Hableány 7 mp alatt elsüllyedt, fedélzetén 35 fő tartózkodott (2 fős magyar állampolgárságú személyzet és 33 fő dél-koreai állampolgárságú utas). A mentést a helyszínen haladéktalanul megkezdték, a hatóság 20 perc múlva ért ki a baleset bejelentésének azonnali elmaradása miatt. A területileg illetékes Közép-dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság már aznap este megkezdte a védekezési feladatok előkészítését, majd folyamatosan részt vett a TEK által irányított munkában.

A mentési munkálatokat igazgatóságunk intézkedési, személyi és tárgyi oldalról is segítette: állományunkból  1 fő tapasztalt hajóvezetőt, Csabán Istvánt vezényeltük át. Igazgatóságunk vezetése diplomáciai segétségkérést intézett a szlovák félhez, aki 2019. június 8-án hajnalban 4 órán keresztül a bősi alvízcsatornán 1000 m3/s víz visszatartását és 200 m3/s bevezetését irányozta elő az Öreg-Dunába, melyre azért volt szükség, hogy a Clark Ádám úszódaru alacsonyabb vízállás mellett el tudjon indulni Komáromból Budapestre, amelynek segítségével a felszínre tudták hozni az elsüllyedt hajóroncsot. A sikeres mentéshez védelmi anyagokat, eszközöket is biztosítottunk (felúszó kötél, hurkaháló, Sanol daráló). További kitüntetett munkatársaink közül Bedő Zoltánné Mariann az ügyeleti feladatokat látta el, Keserü Balázs a vízminőségi kárelhárítási javaslat (olajszennyezés stb.) összeállításában és felterjesztésében volt a budapesti VIZIG segítségére.

Az elismerések átadásának ugyan szomorú apropója volt, azonban kollégáink maximális teljesítményt nyújtottak ebben a nehéz helyzetben, melyhez ezúton is őszintén gratulálunk!