Hód a pad alatt

Igazgatóságunk területén már sokszor megtapasztaltuk a hódok jelenlétét, sajnos sok esetben az általuk okozott károk szemtanúi is lehettük. Ma már ezek a tapasztalatok nem tartoznak a rendkívüli események közé.

Most számunkra mégis nagy meglepetést okozott egy hód! A folyamatban lévő „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” című KEHOP-1.4.0-15-2015-00002 azonosítószámú projekt Nicki projekteleménél a munkatársaink 2020. február 17-én, a Nicki duzzasztómű alvízi oldalán lévő, az energiatörést segítő un. Pfletschinger pad alatt meglepetésre egy eurázsiai hód munkálkodására lettek figyelmesek.

A hód kaparta és hosszú fogaival lazította a víz szintje felett lévő szerkezet alsó rétegét, az egyébként lebontásra váró CKT betont és már egy egész jól látható törmelékkupacot produkált. Kárt ezzel ebben az esetben természetesen nem okozott, hisz korábban éppen arra szólítottuk fel a vállalkozót, hogy ezt a réteget a terveknek megfelelően mielőbb távolítsa el. Viccelődtünk is a vállalkozó jelenlévő képviselőivel, hogy be nem jelentett munkaerőt alkalmaznak.

A munkát végző hódról Szabó Ervin üzemvezető kollégánk fényképfelvételeket is készített, melyek közül néhány az alábbiakban megtekinthető: