Feszty Adolf emléktábla avatás

2020. augusztus 22-én igazgatóságunk Tatai Szakaszmérnöksége székhelyének építőjére, Feszty Adolfra emlékezett a vízügyi igazgatóság, mint az épület vagyonkezelője mellett Tata Városa, a Tatai Helytörténeti Egyesület és az építész leszármazottjai.

Feszty Adolf Ógyallán született 1846. évben, aki testvére volt a neves festőművésznek, Feszty Árpádnak. Iskoláit Pozsonyban, Bécsben és Zürichben végezte és mint építészmérnök szerzett diplomát. 1871-ben svájci származású feleségének, Bach Lili kérésének eleget téve tért haza családjával Magyarországra és alapított építész irodát Budapesten. A tehetséges építész nevéhez több fontos épület kötődik, mint a Haris-bazár, az Andrássy úti és Nagykörúti paloták, bérházak, valamint a Csömöri úti Lovaspálya főépülete, aminek a helyére épült a Népstadion.

A sokak által csak Ugron-villaként ismert szakaszmérnökség épületének története 1885. évben kezdődött, amikor a már nevet szerzett építész gróf Eszterházy Miklóstól kapott telken felépítette az alpesi stílusú villáját, melyet nyaralóként használt. Eszterházy grófhoz fűződő barátsága mellett Tata körzetének országgyűlési képviselőjeként olyan nagyobb projektek támogatója is volt, mint a főváros ivóvíz ellátásának Tatáról történő biztosítása, melyet a helyi forrásvizekre alapoztak. Az elképzelésük végül is a magas költségek miatt nem valósult meg.

1890-es évtől Feszty megrendült egészségi állapota miatt visszavonult a közélettől és a gróftól bérelt területeken gazdálkodott. Az 1900-ban bekövetkezett halála előtt is tevékeny éveket tudhatott magáénak, ugyanis a bérelt területen talált tőzegből papírt készíttetett, az így kifejlesztetett eljárásokat több szabadalommal is levédette.

Emlékét mostantól az szakaszmérnökség épületének Öreg- tó felőli kerítésfalán emléktábla őrzi.