17 éve emlékezünk meg a Nemzetközi Duna Napról

2021. június 29-én ünnepeljük a 17. évfordulóját a Duna Napnak, melynek 2004. óta ezen a napon van a világnapja. Az évforduló a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) kezdeményezésére jött létre a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának 10. évfordulójára.

A felek megállapodtak abban, hogy együttműködnek a vízgazdálkodás alapvető kérdéseiben és intézkedéseket tesznek a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentésére és megelőzésére. Ebből a jelentős eseményből teremtett hagyományt az IPCDR. A Duna Nap megünneplése az egész Duna-medencében évente ismétlődő eseményé vált. A megemlékezések, ünnepségek tisztelegni kívánnak a Duna és mellékfolyóinak az emberek életében betöltött létfontosságú szerepe előtt: a víz, az élelem, az energia, a kikapcsolódás és a megélhetés általa biztosított lehetőségei előtt.

A Nemzetközi Duna Napot az érintett országokban az óvodától a középiskoláig, az egyházakig, civil szervezetekig, tudományos intézményekig, valamint a nemzeti vagy helyi önkormányzatokig a társadalom minden szintjén ünneplik az emberek. Az olyan tevékenységek széles skálája mentén teszik ezt, mint a vízzel kapcsolatos játékok, tanulmányi kirándulások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok, oktatási és figyelemfelkeltő nyilvános tevékenységek. Fontos, hogy a társadalom minél szélesebb köre mélyebb érzelmi és tiszteletteljes kapcsolatot építsen ki a Duna-medencével és annak egyedülálló biológiai sokféleségével.

Igazgatóságunk a fenti gondolatokkal azonosulva eddig minden évben megünnepelte ezt a jeles napot. Az utóbbi években a Győrkőc Fesztiválhoz kapcsolódva jelentünk meg standdal a többi vizes szakma képviselőivel együtt, hogy játékos formában mutassa be a gyerekeknek a Dunához, a vízhez kapcsolódó tevékenységeit és élővilágának védelmét.

Az időközben kialakult pandémia helyzet miatt sajnos már 2. alkalommal marad el az esemény. Ennek ellenére arra bíztatunk mindenkit, hogy emlékezzen meg erről a jeles napról. Az idei jelmondat: „ Discover Danube” –  FEDEZD FEL A DUNÁT” talán ebben a járványügyi helyzetben is megállja a helyét, hiszen hogyan is tudnánk jobban felfedezni a Dunát, mintsem hogy kimegyünk a természetbe, hogy jobban megismerjük élővilágát, jellegzetességeit.

További információ: https://www.icpdr.org/main/activities-projects/danube-day

Néhány, a jeles nap köré csoportosított eseményen igyekeztünk azért felhívni a figyelmet a Duna jelentőségére:

2021. június 24-én egy szemléletformáló előadást tartottunk az écsi Petőfi Sándor Általános Iskola nyári táborának keretében. Az eseményen 7-11 éves korú diákok részére bemutattuk a Duna vízgyűjtőjét és átismételtük a víz körforgását, elhelyeztük Écs környezetét a hazai vízgazdálkodás térképén. A településen csapadékvíz-elvezetés fejlesztési projekt zajlik, ennek kapcsán beszélgettünk a belterületi vízvisszatartás lehetőségeiről is. Elmondható, hogy az oktatási tanterv a témára elég jó rálátást biztosít a környezetvédelem tárgyban, így a diákok már rendelkeztek alapismeretekkel, melyek alapján pozitívan fogadták az előadást.

2021. június 24-én egy másik program is megvalósult: a Magyar Hidrológiai Társaság Területi Szervezete szakmai programmal egybekötött kerékpáros kirándulást szervezett az OVF és igazgatóságunk koordinációjával megvalósuló véneki torkolati műtárgyhoz, mely a Mosoni-Duna európai uniós projektében épül. A 60 fős csapat a helyszíni bejáráson tájékozódhatott a projekt aktuális állásáról.

2021. június 25-én volt a „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” projektzáró rendezvényen, melyről az alábbi linken olvashatnak bővebben. A fejlesztés célja a Felső-Duna árvízlevezető képességének növelése és a meglévő ökológiai állapotok további javítása volt. A beruházás lehetővé tette a szigetközi hullámtéren már kiépített létesítmények árvízlevezető-képességének a javítását, valamint a Duna főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának javítását: