„Gyalogolj a vízért” – Víz Világnapi túra Esztergomban

Több éves hagyománnyá vált, hogy Igazgatóságunk Esztergomi gátőrházában Dávid Balázs gátőr fogadja az érdeklődő gyerekeket a Víz Világnapja alkalmából, hogy betekintést nyerjenek a vízügy feladataiba.

A világon számos olyan terület van, ahol az emberek, állatok, növények nem jutnak elegendő vízhez. Asszonyok, gyermekek sokszor 6 km-t is gyalogolnak naponta, hogy vízhez jussanak! Ha elérhető a tiszta víz a gyerekek tudnak iskolába járni, kevesebbszer betegek, a felnőttek növényeket tudnak termeszteni, állatokat tartani, így elegendő élelemhez is jutnak, de a víz a gyárak létesítéséhez is nélkülözhetetlen. Az együttérzés kifejezése hívta életre a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water”) nemzetközi akciót. A Duna Múzeum – és ehhez kapcsolódva Igazgatóságunk esztergomi gátőre - e gondolatok jegyében immár hetedik alkalommal buzdít közös gyaloglásra mindenkit.

2019. március 2-án reggel 9-kor indult a program: a gyerekek és szüleik elsőként az esztergomi gátőrház védelmi központ feladatairól hallhattak Dávid Balázs gátőrtől, majd megtekintették az árvízvédelmi raktárt. Videóvetítéssel folytatódott a program, a csapat megnézte a ’Vízügy, mi így szeretünk’ és a ’Teret a folyónak’ című rövidfilmeket. A résztvevők fotókon keresztül ismerhették meg a 2013-as árvízi helyzetet, az árvíz utáni helyreállítási munkákat és végül a vízminőség védelmi készültséget (2009.03. Dunai olajszennyezés).

A túra mindezek után indult el: az árvízvédelmi töltésen elsétáltak a Szent Erzsébet hídig, közben meghallgatták az esztergomi védvonal történetét, majd a Prímás-szigeten folytatták az utat. Az ivóvíz bázishoz érve a csapatot már várták a vízműves kollégák, akik az esztergomi ivóvíz ellátás történetét mutatták be. A séta az Angyal hídon keresztül a Szentlélek-patak torkolatánál lévő zsilipen keresztül vezetett vissza a gátőrházig.

A túra végén a kvíz kérdésekre hibátlanul válaszolók motorcsónakázást nyertek a Prímás-sziget körül.

A Víz Világnap alkalmából szervezett esztergomi túrával Igazgatóságunk szerette volna bemutatni a vízügyi szolgálat feladatait, mit mikor, hogyan és miért teszünk. Ezúton köszönjük Dávid Balázs gátőrünk elkötelezett munkáját, aki lelkesen végigkalauzolta a gyerekeket ezen a délelőttön.