Ünnepélyesen felszentelték a vízügyi ágazat új kitűző hajóit

A magyarországi Duna-szakasz közel természetes állapotú, szabad folyású, ahol a hajózási viszonyok a vízállás, valamint a mederváltozás következtében állandóan változnak. Egy ilyen adottságú folyamszakaszon a hajózás biztonságát, a víziút minél teljesebb kihasználtságát csak az átalakulásokat azonnal követő, pontos hajóút kijelöléssel ún. hajóútkitűzéssel és naprakész medermérési adatokkal lehet megoldani. A hajóút kitűzését végző igazgatóságok (ÉDUVIZIG-Győr, KDVVIZIG-Budapest, ADUVIZIG-Baja) a Duna folyam 1433,0-1811,0 fkm szelvények (Mohács déli országhatár és Szap) között valamint a Szentendrei-Dunán, Mosoni-Duna alsó szakaszán, összességében 424,0 fkm hosszban végzik folyamatosan munkájukat.

A mintegy 2,5 Mrd Forint értéket képviselő három kitűző nagyhajó (Erebe, Luppa és Rezét), a három gyorsjáratú kitűzést támogató kishajó (Csík, Vidra, Viza) és multibeam mérőrendszerrel felszerelt kishajó (Garda) ünnepélyes felszentelésére Budapesten az Újpesti-Öbölben került sor 2021. augusztus 31-én Beer Miklós, a Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke által. A szertartás részeként az Erebe, a Luppa és a Rezét kapitánya egy-egy keresztet is átvehetett a püspök úrtól, melyek a hajók fedélzetén függenek majd.

A Duna menti vízügyi igazgatóságok 1-1 kitűző és gyorsjáratú hajópárt kaptak feladataik elvégzésre, így az Erebe és a Vidra igazgatóságunk flottáját és feladatait bővíti a Garda mérőhajóval együtt.

A most felszentelt hajók beszerzésére az európai uniós CEF-program (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) adott lehetőséget.  

Fotó: OVF / Bende Tamás